onsdag 12. september 2012

Stavanger kunstmuseum

Torsdag 6/9 dro vi ut på ekskursjon ti Stavanger kunstmuseum. Her fikk vi en omvisning av en skikkelig entusiastisk, livlig dame ved Munch utstillingen.;Munch - Gåten bak lerretet. Denne besto av flere vakre bilder av Edvard Munch. Grunnen til at utstilling heter "Gåten bak lerretet" er at de i 2005 i den tyske byen Bremen, Kunsthalle Bremen,  skulle undersøke et Munch-bildet som heter "Døden og barnet". Dette var til en katalog som skulle inneholde alle bildene Munch hadde laget. Der fant de noe helt utrolig, under flere av malerieene ble det brukt et støttelerret, og på støttelerretet under "Døden og barnet" fant de malingflekker, noe som ikke er vanlig. De undersøkte dette nærmere og tok et rønktenbilde. Her så de tydelig at det gjemte seg et helt nytt maleri under.
De bestemte seg for at de bare måtte skille disse to maleriene fra hverandre og undersøke det nylig oppdagete maleriet. De fant fort ut at dette ikke var undertegnet eller navngitt. Dermed kunne de heller ikke helt sikkert vite at det var Munch selv som hadde malt bildet. De undersøkte nøyere på malerstilen og fargebruken som var typisk for Munch. De fant også fingeravtrykket til Munch på bildet.
Bildet inneholder tre mannshodet i forskjellige farger og en ung pike som sitter på en seng/benk. Bildet fikk navnet "Sittende naken kvinne og tre mannshoder".

Vi fikk ikke lov å ta bilder i Munch-utstillingen, men vi forflyttet oss over i en annen utstilling som inneholdt noe helt annet. Biler, BMW Art Cars. Her fikk vi lov å fotografere. Det er blant annet en bil malt av den kjente kunsteren Jeff Koons. Denne utstillingen ble gjort i samarbeid med ONS 2012. Dette prosjektet startet i 1975 av den franske kunstmaleren og racerbilkjøreren Hervé Poulain. Flere bilder er stilt ut i byer som Paris, Helsinki og London, så dette var kjekt å få oppleve.
Her er en liste over bilene som er med i utstillingen og bildene jeg tok.
  • 1977 Roy Lichtenstein - BMW 320i
  • 1986 R. Rauschenberg - BMW 635CSI
  • 1990 Matazo Kayama - BMW 535i
  • 1991 Esther Mahlangu - BMW 525i
  • 1991 A.R. Penck - BMW Z1
  • 1995 David Hockney - BMW 850CSI
  • 2010 Jeff Koons - BMW M3 GT2
 Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar